Köp rätt dörr till huset

Köp rätt dörr till huset

Valet av ytterdörr har stor betydelse för hemmet och det finns en hel del som är viktigt att tänka på för den som ska köpa dörr till sitt hus. Med rätt dörr kan man ge hela huset ett lyft, men också spara energi och skapa trygghet. En ytterdörr kan se ut på många olika sätt men man brukar välja en dörr som passar husets arkitektur. 

Men en dörr är också delvis en känsla och dörren kan vara välkomnade, eller diskret och knappt synas. Lite äldre hus passar ofta bra tillsammans med en dörr som syns och står ut, och som passar husets karaktär. Medan nyare hus i modern arkitektur gärna får ha en mer diskret ytterdörr som gifter sig fint med fasaden. Därför har ytterdörrens ytskikt och färg stor betydelse och den får gärna vara i starkt massivt trä. Vill man ha en annan yta än trä kan man klä ytterdörren i aluminium och få en nästintill underhållsfri dörr.

 

Ytterdörrens U-värde

För den som inte har ett fönster med naturligt ljusinsläpp i sin hall kan en ytterdörr med glasruta vara lösningen som gör hallen ljusare. Naturligt ljus utifrån gör också att hallen känns större, men framför allt mer inbjudande. Det är lika viktigt att ha en välisolerad ytterdörr som bra fönster som inte läcker värme. Därför gäller det också att välja en välisolerad ytterdörr med ett lågt U-värde. Som bonus får man en ytterdörr som även isolerar bra mot störande ljus. 

Viktigt att tänka på då man ska köpa dörr är att välja en som är anpassad för vårt nordiska klimat. Materialet får gärna vara långsamt växande nordisk tall eller trä eller aluminium. Det kan vara bra att titta på några olika alternativ innan man bestämmer sig. Skulle man inte hitta den perfekta ytterdörren finns det också företag som specialtillverkar dörrar efter kundens specifika önskemål.