ljus

Ledljus är bra ljus

Ledljus är bra ljus

LED-lampan hade länge dåligt rykte. Den ansågs ha ett fult ljus och vara dyr. Men så är inte fallet idag. Idag finns det LED-ljus med stor variation och i olika färgtemperaturer. Från gulaktigt varmt till vitt neutralt dagsljus. Visst kostar en ledlampa mer i inköpspris, men den håller betydligt längre än de tidigare glödlamporna och halogenlamporna. Dessutom är LED-ljus energieffektivt och man kan spara en hel del pengar om man byter ut sina gamla lysrör och lampor mot LED-ljus. Detta betyder också att LED-ljus är det mest miljövänliga alternativet. 

 

Ljus som skapar en bra arbetsmiljö

LED-lampor avger väldigt lite värme då nästan all energi blir till ljus. Därför minskas både risken för brand men även risken att bränna sig på lampan. På grund av att de avger så lite värme lämpar sig ledljus speciellt bra i kontorslokaler och på andra arbetsplatser. Det blir inte för varmt inne även om lamporna är tända en hel arbetsdag. När man väljer LED-lampa ska man ta hänsyn till var lampan ska sitta. Ska den fungera som ett riktat ljus, vid exempelvis ett arbetsbord eller mer som ett allmänljus? Hur starkt ska ljuset vara och vilken färgtemperatur ska det ha? 

 

 

Kelvin och lumen 

Färgtemperatur mäts i kelvin medan ljusstyrkan visas i lumen. Ju högre färgtemperatur lampan har desto kallare är ljuset och ju högre lumen lampan har desto mer ljus ger den. Vill man på sin arbetsplats byta till LED-belysning ska man kontakta ett företag som är specialiserade på olika slags LED-ljus. De vet hur man inreder med ljus i arbetslokaler och förstår vilken ljusstyrka och färgtemperatur man kan tänkas behöva beroende på verksamhet och arbetsmoment men även för att skapa trivsel. Ett företag specialiserat på LED-ljus kan även hjälpa till med att beräkna hur mycket man kan tjäna på att byta ut olika ljuskällor i verksamheten till LED-ljus, något som kan underlätta investeringen.