Råd och hjälp för ett friskt tak

Råd och hjälp för ett friskt tak

Råd och hjälp för ett friskt tak

Regn, vind, snö, och frost – ditt hustak finns där för dig i alla väder. Men hur mår egentligen dina takpannor och hur länge kommer taket att hålla dig varm och torr? Om du är husägare gör du klokt i att regelbundet inspektera ditt tak och ta hand om dina takpannor för att slippa obehagliga överraskningar. Om man inte är takexpert eller känner någon i branschen kan det vara svårt att veta hur taket mår och vilka tecken man ska leta efter. En bra början kan vara att besöka webbplatsen https://hemmatema.se/tak/takpannor/betong-tegelpannor/ som kan guida dig genom takpannornas värld.

 

Börja med underarbetet

Det finns flera frågor att ta ställning till när man ska se över ser över sitt tak och sina takpannor. Ska man göra jobbet själv, eller anlita en expert? Vad blir egentligen billigast, att reparera eller lägga ett helt nytt tak? Oavsett hur du väljer att lägga upp arbetet är det bra att börja titta på hur det ser ut under takpannorna. Skicket på takstommen och takpappen spelar stor roll, och man bör också undersöka om det behövs mer isolering eller ventilation. När underarbetet är färdigt och du har ett friskt och säkert tak som grund, är det dags att börja fundera på takpannorna.

 

 

Välj takpanna med både hjärta och hjärna

Takpannorna har en utseendemässig betydelse för ditt hus och om pannorna behöver bytas ut finns flera val att göra. Betongpannor och tegelpannor har olika egenskaper och fördelar. Det finns också en mängd färger att botanisera bland vilket skapar spännande möjligheter. Ett gott råd är att välja en takpanna som fyller dina krav på både kvalitet och utseende, så välj med både hjärta och hjärna. Kom ihåg att ditt tak ska hålla länge och att valen du gör idag påverkar hus och hem i en lång tid framöver.