datanät

Vet du vad ordet datanät egentligen betyder?

Vet du vad ordet datanät egentligen betyder?

advertorial

Ibland slänger du dig säkert med ord du inte riktigt vet vad de betyder. Och även om du håller dig ifrån att använda dem själv, nickar du säkert medhållande när du lyssnar på någon som använder ord du bara nästan förstår. Detta är dock inte direkt något du är ensam om.

Många människor drar sig för att ställa frågor som riskerar att upplevas som korkade eller dumma. Särskilt gäller detta tekniska termer, som det ofta förutsätts att “alla” ska ha koll på. Som datanät, till exempel. Är du verkligen helt klar över vad det betyder?

Datanät är ett kommunikationsnätverk mellan datorer

Nationalencyklopedin menar att “datanät” är ett kommunikationsnätverk som hanterar dataöverföring mellan datorer. Det kan med andra ord vara lite vad som helst. En wifi-router skulle kunna ses som ett datanät, och på ett annat sätt skulle man kunna påstå att hela internet är ett datanät. Ännu lite mer förvirrande blir det när du tänker på att många människor använder orden “datornätverk” och “datanätverk” helt utbytbara mot varandra. Även de som är mycket, mycket noggranna med att understryka skillnaden mellan “data” och “en dator” i andra sammanhang.

 

datanät

 

Router eller “den vita burken” är helt upp till dig

När du ringer efter dataservice för ditt strulande wifi behöver du dock inte bry dig om sådana här termer alls. Ju bättre du kan förklara problemet för din datatekniker, desto bättre, men han eller hon har faktiskt i arbetsuppgift att inte bara lösa ditt problem utan också fundera ut vad det är.

En helt rimlig beskrivning kan alltså vara “den vita burken funkar inte”, om det nu är det du brukar kalla din router. Ofta drabbas privatpersoner av likartade tekniska problem. En erfaren servicetekniker för datanät och andra datorrelaterade produkter kommer kunna hjälpa dig även om du inte kan rätt ord för rätt sak.