Binauralt – Att sitta i musiken

Binauralt – Att sitta i musiken

Binauralt – Att sitta i musiken

Det finns en spännande inspelningsteknik som kallas för binauralt ljud.
”Bina..:”-what?

Jo det är ett lite småknepigt ord, och tekniken bakom den är om än ännu lustigare.

Binauralt ljud är i grund och botten en tredimensionell inspelning av ljud: Alltså så som vi människor uppfattar ljudmed våra öron. En binaural inspelning innefattar mikrofoner som faktiskt är utformade som våra öron, och som dessutom sitter monterade på ett låtsashuvud. Det handlar helt enkelt om att återskapa den mänskliga anatomin för att ljudinspelningen ska låta 3D.

Faktum är att två studenter på KTH – Kungliga Tekniska Högskolan – i Stockholm gjorde en studie på just binauralt ljud och hur det påverkade den som lyssnar. Studien heter ”Binauralt ljuds påverkan på ljudupplevelse” (på engelska: ”The Impact of Binaural Audio on Sound Experience”). 
Det man kom fram till var bland annat att binauralt ljud lät verkligare än en vanlig stereoinspelning, och försökspersonerna fick ibland fysiska reaktioner genom ljudet. Till exempel rysningar och upplevd förhöjd puls.

Men hur låter det då? Jo, det låter som sagt tredimensionellt, som om att du som lyssnar faktiskt befinner dig i samma miljö som ljudkällan. Effekten kräver hörlurar för att fungera, och på Youtube kan du hitta klipp som är inspelade med binauralt ljud.
Där finns även så kallade binaurala beats – ljudspår som sägs ha olika sorters effekter på den som lyssnar.

Det finns faktiskt även musiker och band som har spelat in låtar med den binaurala tekniken. Seattlegrungarna i Pearl Jam har till och med en hel skiva som heter just ”Binaural”, inspelad med producenten Tchad Blake.

Nu är den binaurala inspelningsutrustningen rätt ovanlig, så du kanske inte hittar någon sådan mikrofon hos DanGuitar. Men vem vet? Hör av dig till dem och se om de kan fixa fram ett låtsashuvud med två öronmickar. Annars finns det gott om andra mikrofoner i butiken.